.
صفحه اصلي آرشيو جستجو پيوند ها تماس با ما
 
آخرین عناوین
برگزاری کارگاههای آموزشی برای مدیران سفارشی!
بحران مهارت مدیران و لزوم نجات مازندران از آچمز!
شمال نیوز: بلا شک مازندران یکی از قربانیان همیشگی لابی گری های فشارنده و دخالت های اقطاب قدرت در انتصاب و برکناری بسیاری از مدیران و خنثی بودن نقش دستگاههای اجرایی در این مقوله مهم است و شاید بلحاظ آماری، مازندران رکورددار بیشترین انتصاب اعضای ستاد...

شمال نیوز: صادقعلی رنجبر- در مکاتب معتبر مدیریتی جهان، مدیران را عمدتاً در سه گروه کلّی مدیران عالی، مدیران میانی و مدیران دانی (سرپرستی=عملیاتی) طبقه بندی کرده و حوزه وظایف و اختیارات آنها را بر اساس همین سیدبندی تعیین و ابلاغ می کنند و علاوه بر آن مهارت های متعدد و متنوع مدیریتی را در سه قالب کلّی مهارت های فنی، مهارت های انسانی و مهارت های ادراکی معرفی کرده و در ساماندهی های سازمانی، برای میزان مهارت مدیران در سه طبقه مذکور، اشاره می کنند که مدیران عالی به ۲۰ درصد مهارت های فنی و ۸۰ درصد مهارت های ادراکی، مدیران میانی به ۵۰ درصد مهارت های فنی و مهارت های ادراکی و در نهایت، مدیران دانی و یا همان مدیران سطوح عملیاتی و سرپرستی به ۸۰ درصد مهارت های فنی و ۲۰ درصد مهارت های ادراکی نیاز داشته و در این میان، تنها و تنها مهارت های انسانی اند که همه مدیران در سطوح سه گانه به ۱۰۰ درصد این مهارتها نیازمندند!

مهارت های فنی: دانایی و توانایی انجام وظایف ذاتی سازمان و به عبارتی مهارت کار با فنون و ابزار است که ویژگی بارزش، دستیابی به بالاترین درجه شایستگی و خبرگی در آن می باشد.

مهارت های انسانی: توانایی و قدرت تشخیص برای ایجاد تفاهم و همکاری با دیگران و به عبارتی مهارت کار با افراد در دو حالت درک انگیزه های آنها و تأثیرگذاری بر آنهاست.

مهارتهای ادراکی: توانایی ذهنی برای درک و تجزیه و تحلیل پیچیدگی های سازمان به عنوان یک کل واحد و تعیین راهبردهای درازمدت و آینده نگری در شرایط امروز و به عبارتی کار با مفاهیم و افکار است.

البته مهارت های گسترده دیگری همانند مهارت های تحلیلی، مهارت های تشخیصی و مهارت های سیاسی و نیز مهارت های موردی دیگر مثل مهارت های برنامه ریزی، هدف گذاری، بودجه ریزی، پیش نگری، تصمیم گیری، هماهنگی، یکپارچه سازی، اعتبارآوری، اعتمادسازی، راهگشایی، نظارتی، حمایتی و غیره وجود دارند که طرح مختصر و یا مفصل آنها در این مجال نمی گنجد و ما لاجرم به همین سه مهارت سه گانه اصلی اکتفاء می کنیم.

این مهارت ها لازمه های قطعی توفیق مدیران در قبال مسئولیت های محوله است و اگر مدیری فاقد چنین توانایی هایی باشد، قطعاً نمی تواند پابپای تحولات و تغییرات بین المللی پیش رفته و سازمان تحت مدیریتش را از خطر کهنه گی و فرسودگی و عقب افتادگی های ناشی از کندی و فقدان تحول آنلاین نجات دهد.

سؤال اساسی ما این است که:

۱-تا چه اندازه مدیران مازندران مبتنی بر همین مهارت ها، انتخاب و گمارده شده اند؟

۲-تا چه حدود مدیران مازندران بر اساس همین مهارت ها، هدایت و راهنمایی می شوند؟

۳-تا چه میزان مدیران مازندران طبق همین مهارت ها، نظارت و اصلاح می شوند؟

۴-تا چه اندازه مدیران مازندران به تناسب همین مهارت ها، حمایت و همراهی می شوند؟

۵-تا چه حد مدیران مازندران نسبت به همین مهارت ها، طبقه بندی و درجه بندی می شوند؟

آیا مدیران ارشد توانایی مقاومت در قبال فشارهای غیرمنطقی و چانه زنی های ستادی را دارند و حاضرند حتی به قیمت از دست دادن مقام خویش، مدافع حق و حقیقت مانده و مانع از شکل گیری فجایع مدیریتی، حداقل در محور انتصابات سفارشی افراد ناشی باشند؟!

زبده ترین و جامع ترین کارشناسان و نظریه پردازان مدیریت، مدیریت را بطور همزمان در سه قالب فن و هنر و حرفه نگریسته و بر این اعتقادند که مدیران باید از ویژگی های بارزی همچون خلاقیت و قدرت انطباق موضوع و موقعیت برخوردار بوده و فراتر از تقلید و تلقین، ابتکار عمل را در دست داشته و بهترین انتخاب ها را انجام دهند!

کارآیی و اثربخشی که دو مؤلفه بارز مدیریتی در دو بعد کمی و کبفی اند، این حقیقت را گوشزد می کنند که مدیریت، بالاترین نمونه تحرک همزمان سازمانی در دو سوی سودآوری و به آفرینی است و مدیر فاقد تحرک، همانند زگیلی بدخیم بر سیمای سازمان است که هرگز نمی تواند جایگزین مناسبی برای خال زیبای بهاافزایی باشد که به درستی بر چهره ها متجلی می شود!

فلذاست که هر مدیر در هر عرصه ای که فعال است، بایستی دارای چشم انداز تخصصی مربوط به همان عرصه باشد و بطور نمونه مدیر آموزشی باید دارای فرادید آموزشی و مدیر صنعتی باید صاحب دوراندیشی صنعتی باشد و همین قاعده برای یکایک عرصه ها مصداق دارد و مشخصاً امسال که سال فرهنگ و اقتصاد است، طبعاً اولویت پردازش و چالش انگیزی ما بیش از همه متوجه مدیران عرصه های فرهنگی و اقتصادی است.

راهکارهای روشن و سازنده ما در خصوص نقدهای دلسوزانه ای که در قالب سؤالات طرح شده اند عبارتند از:

الف-ایجاد کارگروههای تخصصی جهت ارزیابی و تحقیق و تفحص عملکرد مدیران

ب-ایجاد سامانه اطلاعاتی و اتوماسیون ارزیابی از طریق کارگروهها و مدیران ارشد ستادی

پ-برنامه ریزی برای گزارش کار روتین مدیران در جلسات عالی استانی

ت-ایجاد نرم افزارهای تخصصی برای مقایسه نقطه ای عملکرد مدیران نسبت به گذشته خود و مدیران گذشته

ث-موظف کردن مدیران در پاسخگویی به رسانه ها به عنوان نمایندگان افکار عمومی

ج-موظف کردن مدیران به تشکیل اتاق فکر و جلسات هم اندیشی با کارشناسان درون و برون سازمانی

چ-انعکاس عملکرد مدیران برای مافوق متبوع، اقظاب و اعاظم استان و شهر جهت تعدیل حمایت ها و مخالفت ها

ح-اولویت بندی عملکردها بر اساس نامگذاری سال و سیاست گذاری روش ها بر مبنای رویکرد سال

خ-پایان همکاری با مدیران ناکارآمد از طریق عزل و استعفاء و یا جابجایی های منطقی بر اساس توانایی ها

د-........

نردیدی وجود ندارد که مازندران یکی از قربانیان همیشگی لابی گری های فشارنده و دخالت های اقطاب قدرت در انتصاب و برکناری بسیاری از مدیران و خنثی بودن نقش دستگاههای اجرایی در این مقوله مهم است و شاید بلحاظ آماری، مازندران رکورددار بیشترین انتصاب اعضای ستادهای انتخاباتی ریاست جمهوری، مجلس و شوراهاست!

بنابر این اگر هم با هزار اما و اگر بپذیریم که ناشی های مستعد، روزی به مدیران توانمند مبدل خواهند شد، اما تبدیل ناکارآمدهای ناتوان و کم استعداد به مدیران قوی و تأثیرگذار، بیشتر شبیه به یک رؤیاست تا واقعیت و از این نظر ریسک بکارگیری آنها بالاست.

جدای از مؤلفه های متنوع کارآمدی و ناکارآمدی، آنچه که در این یادداشت بطور تخصصی تعقیب می شود، تنها و تنها تست مهارتی مدیران منصوب است که متأسفانه کمتر به آن توجه شده و حتی آزمونی سراسری و استاندارد هم برای داوطلبان و کاندیدهای کرسی های مدیریتی در نظر گرفته نشده تا معدل مهارتی و دانایی و توانایی این نامزدها مشخص و اعلام شود!

به هر حال با گذشت سی و پنجسال از عمر پر برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی، به هیچ وجه پذیرفتنی نیست که ما هنوز در عرصه های مدیریتی، شاهد انتصاب مدیران تازه کار و روش های منسوخ آزمون و خطا باشیم و بسیار شایسته است که مدیران جامعه ما از میان دانایان و توانمندانی برگزیده شوند که دارای طرح و برنامه مدون بوده و پیش ارزیابی های اجرایی برنامه هایشان، موفقیت آنها را تضمین کند!٬

در پایان از مدیران ارشد انتظار می رود که بجای اظهار گله و ابراز کدورت از منتقدان دلسوز، با فراخوان مدیران جهت ترمیم نقایص و تقویت ضعف ها چاره ای اندیشیده و پس از بازخوردگیری ها و درست آزمایی نسبت به تعیین صحت و سقم انتقادها، با بکارگیری تمامی پتانسیل ها، اقدامات اصلاحی لازم را به عمل آورده و استان را از این حالت آچمز نجات داده و بجای تهدید و تطمیع منتقدان، مشکلات مردم را کیش و مات کنند!



ایمیل مستقیم :‌ info@shomalnews.com
شماره پیامک : 5000592323
 
working();
نظرات خوانندگان :

نا شناس 13 خرداد 1393
از اینترنت درباره مدیریت دانلود کردید و درسایت گذاشتید این که نشد خبر.......
پاسخ ها به این نظر
نا شناس 13 خرداد 1393
ما که هر چه سرچ کردیم، این مطلب رو نیافتیم، ضمناً من دانشجوی استاد رنجبر بودم و این بحث مربوط به یکی از دروسی است که ایشان در دانشگاه تدریس می کنند و قدمت این درس از دو دهه هم گذشته است.
محمد 13 خرداد 1393
با تشکر از تذکر جناب استاد رنجبر . بفر مایید برای تصدی مدیریت استانی یکی از سازمان های عریض و طویل دولت چند گزینه شایسته نامزد می شوند و منطقی است از بین آنها یکی انتخاب می شود،ولی به لحاظ نداشتن سعه صدر و یا هرچیز دیگر ،نه تنها از هیچکدام از رقیبان خود استفاده نمی کند بلکه حامیان دیگر نامزد ها را نیز دشمن خود می پندارد . مدیر مذکور فاقد کدامیک از مهارتهای اساسی سه گانه فوق می باشد.؟ سردار شمخانی در مناظرات تبلیغاتی ریاست جمهوری چند سال پیش جمله کلیدی و قصاری از روند امورات جاری کشور بیان نموده اند به این مضمون "مدیریت در ایران ضربه آرنجی است" . انتخاب مدیران بر اساس میزان لابی گری قوی در لایه های گوناگون مناصب هاست. با آمدن دولت تدبیر و امید فکر می کردیم بعد از تجربه ای که مسئولین از آزمون و خطای انتخاب مدیران کسب کرده اند (هرچند در مواردی بهتر از گذشته عمل کرده اند.) افرادی انتخاب می شوند که با شعار دولت همگرایی دارند ولی متاسفانه در بیشتر موارد چنین اتفاق نیافتاد.
علی 13 خرداد 1393
باسلام
بیشک یکی از راههای خروج از بحران ها درحال حاضر قدرت مدیریت می باشد ، درعصر کنونی برای استفاده بهتر از منابع وامکانات برای رسید به آرمانهای جامعه ای روبه رشد نیاز به مدیرانی آگاه ، توانمند ، ارزشی (مردمی) ودلسوز می باشد ،
درایران وبخصوص مازندران این امر به گونه ای دیگر رقم خورده برهمین اساس گروه های فشار درتعیین و انتصاب مدیران نقش بسزایی را ایفا می کنند ، گروهی فقط براین مبنا که فردی دارای تدین و ظاهری فریبنده می باشد وی را انتخاب نموده درحالی که اصول مدیریت را نمی شناسد و با سعی وآزمون وخطا دورات تصدی گری را سپری می کند که نتیجه این انتصاب نا درست به مردم بر می گردد گروهی فردی را انتخاب میکنند که دارای علم مدیرت می باشد ولی درعمل قادر به انجام امورات نبوده گروهی فردی را انتخاب می کنند که سواد مدیریتی نداشته ولی توانایی فوق العاده ای در مدیریت دارا می باشد ، گروهی فردی را انتخاب می کنند که بواسطه آن منافع آن گروه تأمین گردد ، گروهی دیگر برای خوش خدمتی به ... فرد را منصوب می کنند و.... دراین میان کم هستند افرادی که با توجه به سیر مراحل مدیریتی به پست های مدیریتی دست مییابند و بدون شک موجب پیشرفت آن دستگاه می گردند ،
درهر حال ضربه شدیدی به پیکره مدیریت وارد شده که بواسطه آن شایسته سالاری نادیده گرفته می شود و روابط جای آن را می گیرد که بواسطه آن بحران بوجود می آید.
اوصولا ((( پیشرفت درنظم است ونفع شخصی در بی قانونی)))
بدون تعارف بعضی از مدیران کنونی بدنبال بی نظمی هستندو...
مدیری درسطح یکی از دستگاههای مهم شهرستان با سن بسیار کم که هنوز مهر مدرک تحصیلیش خشک نشده با افتخار می فرماید : ((( بنده افتخار می کنم تنها مدیر ی در استان هستم که از همه دیرتر درمحل کارم حاضر می شوم و از همه دیرتر به منزل می روم )))
شما قضاوت کنید این فرد چگونه می تواند به مردم خدمت کند ؟؟؟؟
و موارد مشابه بسیار زیادی وجود دارد ...
راه حل خروج از بن بست مدیریتی :
نیرو یابی
آموزش
جذب
آموزش ضمن خدمت
نظارت برعملکرد نیرو
درصورت استحقاق انتخواب بعنوان مدیر ....
باتشکر
دوست بی نام 13 خرداد 1393
متاسفانه بیشترین رکورد دار آن در آموزش وپرورش می باشد
فرهنگیان مازندران 13 خرداد 1393
استاد ابوالحسن پورشریعه کارشناس ارشد مدیریت بیست سال سابقه مدیریت آموزشی گزینه اول مدیرکلی آموزش وپرورش مازندران چرا باید مورد بدسلیقه گی و گروه بازی این آقایان د. چه کسی پاسخگوست....
فرهنگي 14 خرداد 1393
جناب آقاي قاسمي مدير كل محترم آموزش و پرورش مازندران دليل استفاده نكردن از نيروي لايق همچون استاد ابوالحسن پورشريعه كه از چهره هاي كشوري واستاني هستند چيست ؟ چرا استان را از نيروي مردم دار و علمي و لايق محروم مي كنيد . چرا اطرافيان شما تنگ نظر هستند ؟ لطفا پاسخگو باشيد
اعتدال 14 خرداد 1393
ما دبيران و معلمان مازندران و غرب استان به آقاي روحاني راي داديم تا اعتدال و عقلانيت حاكم گردد . چرا فردي مانند آقاي ابوالحسن پورشريعه را كه از مديران كار آمد مازندران است را از خدمت به آموزش و پرورش محروم مي كنيد . لطفا پاسخ فرهنگيان را بدهيد
نا شناس 15 خرداد 1393
باتشكر از استاد رنجبر كه به اين بيماري ومعضلمديريتي پرداختن. كه سى سال درمان نشده است وقتي مديرى براساس ميزان پولي كه برادرش در انتخابات هزينه كرده است انتخاب مى شود ب نه به خاطر تخصص ونه تعهد وصداقت ونه سابقه مديريتى وهشت سال پيش بازنشسته شده از يك سازمان ديگر واكنون در استاندارى مشغول است الفباى مديريت رانمى داند وبه جاى عشق وانگيزه نفرت حاكم است اين ماجره قصه بلند دارد كه قابل گفتن دراينجا نيست افسوس كه استان مازندران واستاندار ي مازندران به چه درد بى درمانى مبتلا شده است !!!چرا مسءولين ملى فكرى به حال مازندران نمى كنند با اين نمايندگان ضعف وذليل كه بدنبال منافع شخصى وحزبى خود هستند وبا بهانه هاى واهى وتشديد تضاد شهرها كه سبب شده مديران ضيف وناتوان كه قادر به تاءمين منافع مازندران نيستن وپشت اين نمايندگان پنهان شدند چرا مقامات ملى به دنبال حل معضل مديريت در مازندرا ن نيستن ؟؟؟؟

ارسال نظر :
پاسخ به :





نام : پست الکترونیک :
حاصل عبارت روبرو را وارد نمایید :
 
working();

« صفحه اصلي | درباره ما | آرشيو | جستجو | پيوند ها | تماس با ما »
هرگونه نقل و نشر مطالب با ذكر نام شمال نيوز آزاد مي باشد

سامانه آموزش آنلاین ویندی
Page created in 1.988 seconds.